2020 June 19

Місен Ентерпрайзіс АБ та ТОВ «Карпатигаз» отримали друге часткове остаточне рішення від Стокгольмського арбітражу

В межах розгляду арбітражного спору між АТ «Укргазвидобування» (позивач) та ТОВ «Карпатигаз» і Місен Ентерпрайзіс АБ (відповідачі) в арбітражній справі V2016/114 Арбітражний інститут Торгової палати м. Стокгольма прийняв друге часткове остаточне рішення.

В цьому рішенні Арбітражний суд зафіксував частки учасників спільної діяльності в спільному майні, а також вказав на те, що АТ «Укргазвидобування» зобов’язане виплатити ТОВ «Карпатигаз» і Місен Ентерпрайзіс АБ суми, що дорівнюють їх часткам в чистій вартості спільного майна.

Крім того, Арбітражний суд визначив, що АТ «Укргазвидобування» несе 65% арбітражних витрат та вказав суму арбітражних витрат, яку АТ «Укргазвидобування» зобов’язане сплатити на користь відповідачів.

Нагадаємо, що в межах арбітражної справи V2016/114 АТ «Укргазвидобування» заявило вимогу до відповідачів про визнання договору про спільну діяльність недійсним та альтернативну вимогу про розірвання договору у зв’язку з його грубим порушенням відповідачами. Однак, першим частковим остаточним рішенням Арбітражний суд відмовив в цих вимогах за відсутності доведених підстав і розірвав договір про спільну діяльність у зв’язку зі зміною обставин та неможливістю досягнення мети договору.

ТОВ «Карпатигаз» позитивно оцінює обидва часткових рішення Арбітражного суду.

Хочемо повідомити, що за період з лютого 2011 р. по липень 2018 р. в межах договору про спільну діяльність:

• на 25 родовищах проведено 173 операції із капітального ремонту свердловин, відновлення ліквідованих свердловин, інтенсифікації бездіючих та малодебітних свердловин;
  • 70 свердловин введено в експлуатацію;
  • пробурено та введено в експлуатацію 4 нових свердловини;
  • побудовано 7 дотискуючих компресорних станцій сумарною потужністю 73 МВт, які приймають участь у видобуванні 45% природного газу, що видобувається АТ «Укргазвидобування»; ще 5 ДКС сумарною потужністю 31,5 МВт знаходяться на різних етапах будівництва;
  • введено в експлуатацію 19 комерційних вузлів обліку;
  • додатково видобуто 3,257 млрд. куб. м. природного газу;
  • додатково видобуто понад 80,453 тис. т газового конденсату;
  • додатково видобуто понад 137,757 тис. т нафти;
  • додатково вилучено майже 15,8 тис. тон скрапленого газу;
  • було інвестовано та реінвестовано в інфраструктуру нафтогазового комплексу України 3,54 млрд. грн (близько 370 млн. доларів США);
  • сплачено податків до Державного бюджету України в розмірі 11,260 млрд. грн;
  • обсяг залученого зовнішнього інвестування становить близько 120 млн. доларів США;
  • було створено понад 200 робочих місць в 5 областях України.

ТОВ «Карпатигаз» пишається участю в такому масштабному інвестиційному проекті та досягненнями, здобутими під час здійснення спільної діяльності, направленими на розбудову газонафтової інфраструктури України та зміцнення енергетичної незалежності країни.