2016 September 7

Карпатигаз - за конструктивну та ефективну співпрацю на благо України

05.09.2016 року на сайті ПАТ «Укргазвидобування» (УГВ) був опублікований прес-реліз під гучною назвою «Карпатигаз ставить під загрозу належне забезпечення України газом власного видобутку». Майже аналогічна інформація в цей же день з’явилася на сторінці Голови Правління УГВ О. Прохоренка у Фейсбуці. У такий спосіб - безпідставно звинувачуючи в уявних «гріхах» свого партнера по наймасштабнішому в Україні договору про спільну діяльність (ДСД), керівництво ПАТ «Укргазвидобування» досить технічно відволікає увагу населення України та уповноважених органів державної влади від невиконання самим УГВ планів видобутку вуглеводнів.

Що ж відбувається насправді?

У вищезазначеному прес-релізі відповідає дійсності лише інформація, що «через Хрестищенську ДКС компримується близько 30% видобутого у країні газу».

Разом з тим Голова Правління УГВ чомусь замовчує, що з дати запуску Хрестищенської ДКС в промислову експлуатацію (02 вересня 2015 р.) і по сьогоднішній день робота ДКС з вини УГВ є збитковою для Учасників спільної діяльності. Від експлуатації Хрестищенської ДКС, яка є об’єктом Спільної часткової власності Учасників ДСД, вигоду одержує УГВ одноосібно. Своїми діями увесь цей час УГВ лише варіює розмір збитків Учасників СД, які не отримали жодної копійки прибутку від ДКС, вклавши в її будівництво, яке тривало майже 3,5 роки, більше 130 млн. USD, із залученням найновітніших світових технологій та обладнання. Збиткова експлуатація Хрестищенської ДКС продовжується виключно завдяки добрій волі оператора СД та розуміння ним важливості цього об’єкта для забезпечення енергетичної незалежності України.

У гонитві за плановими показниками видобутку, обіцяними УГВ керівництву держави, УГВ одноосібно відмовилося виконувати свої зобов’язання, зафіксовані у рішенні Комітету з управління СД, порушує інші домовленості Учасників СД, оформлені договором про спільну діяльність.

Не відповідають дійсності мальовничо описані у вищезгаданому прес-релізі факти наявності «дуже цікавого збігу обставин», «несподіваного виходу з ладу обладнання».

Так, ТОВ «Карпатигаз» неодноразово попереджало керівництво УГВ про необхідність своєчасного проведення планового піврічного технічного обслуговування обладнання Хрестищенської ДКС - газотурбінних агрегатів виробництва компанії Solar Turbines International Company (США). Але на вимогу УГВ виконання вищезазначених робіт було перенесено на два місяці (з травня на липень 2016 р.). Невчасне проведення ТО, в свою чергу, стало основною причиною непрацездатності обладнання.

Замовчує керівництво УГВ і той факт, що укладаючи щомісячні договори оренди Хрестищенської ДКС з оператором СД при розмірі орендної плати, що є нижчим навіть за амортизаційні витрати, УГВ не взяло на себе зобов’язання та відмовилося здійснювати технічне обслуговування та поточний ремонт турбокомпресорних агрегатів Titan 130 (незважаючи на наявність укладеного між УГВ та компанією Solar Turbines контракту на ТО, ремонт, діагностику обладнання виробництва Solar Turbines, та, відповідно, відсутність жодних перепон для здійснення необхідного ТО та ремонтних робіт).

Разом з тим, про нестабільну роботу газотурбінних агрегатів Хрестищенської ДКС, що є наслідком відстрочення на вимогу УГВ проведення планового ТО, керівництву УГВ давно відомо. У період з 01.01.2016 року по 31.08.2016 р. Хрестищенська ДКС знаходилася в оренді у ПАТ «Укргазвидобування», а отже використовувалася та експлуатувалася УГВ, яке мало всі можливості для забезпечення справності та працездатності газотурбінних агрегатів.

Керівництво УГВ не згадує про те, що вимагає від ТОВ «Карпатигаз» здійснити запуск газотурбінного агрегату після аварійної зупинки, незважаючи на те, що такий агрегат є об’єктом підвищеної небезпеки, і його запуск в наявних обставинах може призвести до масштабної аварії, результатом якої буде не тільки завдання шкоди майну та навколишньому природному середовищу, а й втрата людських життів. При цьому представники УГВ відмовляються підписувати будь-які документи, які б зафіксували їх відповідальність за здійснення такого запуску. Здається, що для УГВ під час «вскриття консерви» (мовою О. Прохоренка) є прийнятними будь-які засоби.

Розуміючи наявну небезпеку, ТОВ «Карпатигаз» як Оператор СД не міг здійснити запуск несправного агрегату без представників компанії-виробника Solar Turbines International Company. Останні були оперативно викликані Оператором та мають у найкоротші строки зробити все можливе для забезпечення працездатності обладнання.

Здається, що в умовах невиконання УГВ планових показників з видобутку природного газу, керівництво УГВ вирішило пропіаритися за рахунок Оператора СД, який забезпечує значну частину такого видобутку, яким побудовано найскладнші та найпотужніші газоперекачувальні об’єкти в Україні.

Ми глибоко здивовані, що у гонитві за виконанням плану, УГВ готове знищити найбільшу та найпотужнішу в Україні ДКС (частка УГВ у спільній власності становить 49,99%). Замість того, щоб сказати велике дякую інвестору (партнеру по СД), завдяки якому менше ніж за 4 роки був реалізований наймасштабніший нафтогазовидобувний проект в Україні, УГВ зайняло неконструктивну позицію, маючи на меті знищення «неугодних».

На превеликий жаль та розчарування УГВ, Карпатигаз ніколи не вдавалося до вочевидь знайомих керівництву УГВ способів впливу на партнерів та контрагентів по бізнесу, як-то: шантаж абощо. ТОВ «Карпатигаз» впевнено на 100%, що виключно правовими засобами і ТОВ «Карпатигаз», і іноземний учасник ДСД, зможуть не тільки захистити свої порушені з вини УГВ права, але й відшкодувати завдані таким порушенням збитки.

Будь-яке обладнання виходить з ладу. Його необхідно оперативно ремонтувати спільними зусиллями. Не треба робити з цього проблему, не треба перекладати відповідальність за власні помилки на інших.

ТОВ «Карпатигаз» як Оператор СД наполягає на конструктивній співпраці учасників спільної діяльності, та, зі свого боку, буде й надалі докладати максимум зусиль для збільшення вітчизняного видобутку вуглеводнів, наповнення державного бюджету та забезпечення енергонезалежності України.